Omgeving

Omgeving recreatiepark NatuurRijk De Kempenzoom

De Kempenzoom ligt in Middelbeers en ligt aan de rand van de Brabantse Kempen, een prachtig uitgestrekt natuurgebied met een gevarieerd landschap, bos, heide en vennen.

Rondom dit natuurgebied in de nabije omgeving liggen een aantal aantrekkelijke plaatsen met een rijke historie zoals Oirschot en Vessem.
Deze streek is een aantrekkelijk toeristisch-recreatief gebied. Voor zowel actieve als passieve recreatie zijn vele voorzieningen beschikbaar.
De dorpen in dit gebied ademen ieder hun eigen specifieke sfeer. Alle dorpen hebben een aantrekkelijk winkelaanbod, restaurants en cafe’s.

Het gebied is ook bij uitstek geschikt om al fietsend en wandelend te verkennen.
U kunt de plaatselijke VVV’s benaderen voor informatie of informeer bij de receptie van het recreatiepark De Kempenzoom.

Hieronder hebben we alvast een aantal interessante plaatsen op een rij gezet:

Dorpen in de directe omgeving:

Vessem – het best bewaarde geheim van De Kempen

Oirschot – monument in het groen

Middelbeers – één van de drie Beerzen

Natuur

De Landschotse Heide, die zuidelijk aan de Kuikseindse Heide grenst, heeft een aantal grote vennen waarvan de Keijenhurk het grootste is.

Het beschermde natuurmonument is niet groot (16 hectare) maar wel zeer gevarieerd. Zo treffen we er zowel natte heide (dopheide) als droge heide aan (struikheide). De runderen die er grazen zorgen ervoor dat de heideplanten niet worden overwoekerd door gras en struikgewas. Daarnaast worden er geregeld plaggen gestoken om het karakteristieke heidelandschap te behouden.

kempenzoom_middelbeers_031kemp_19Brug_achterzijde_park

De Landschotse Heide is een rijk vogelgebied waar onder meer de geelgors en roodborsttapuit, maar ook zeldzame soorten als de geoorde fuut en de zwarte stern hun broedplaatsen hebben. Plantenliefhebbers dienen vooral aan de zuidkant alert te zijn. Daar groeit onder meer witte – en bruine snavelbies, terwijl ook de geurige moerasbloem beenbreek hier nog te vinden is.

Wandel- en fietsroutes:


Fietsroutes

Wandelroutes

Recreatie mogelijkheden:


Golf- en Countryclub Midden Brabant Esbeek

De Efteling Kaatsheuvel

Safaripark Beekse Bergen Hilvarenbeek